Kock

27.04.2020

Det är en stor brist på kockar i Sverige och att vara kock så utför man ett delikat hantverk. En gäst skall förutom att känna sig mätt av den goda maten när personen lämnar restaurangen också rekommendera restauranger till andra personer så att dessa blir framtida gäster för restaurangen. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök kocken arbetar i. 

I storkök, personalrestauranger, på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.

Ännu en möjlighet för kockar är att arbeta som kock inom hälso- och sjukvården, som har till uppgift att laga goda, säkra samt hälsosamma måltider till patienter. Som sjukhuskock arbetar man i storkök med allt från planering till tillagning av måltider inklusive specialkost; allt för att skapa hälsosamma maträtter som främjar tillfrisknande hos patienter. 

Som kock har man kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Man behöver även vara bra på att ta ansvar och på att planera, detta pga att kockar ansvarar för uppföljning och egenkontroller och förväntas kunna skapa bra rutiner som följer de regler som gäller för livsmedelshantering.

Oavsett vilken yrkesroll man har inom matlagningsbranschen är hantverksskicklighet, service, samarbetsförmåga, kreativitet, ansvarstagande och initiativtagande nyckelord.

Ansvarsområden för Kock

  • Hjälp till med att planera banketter, duka bord och se till att bordstillbehör finns på plats
  • Underhålla köket genom att sanera köksområden före och efter användning och se till att alla knivar och annan kritisk utrustning är rena
  • Övervaka sidorätterna och rapportera lagernivåerna till huvudkocken med jämna mellanrum under hela kvällen
  • Arbeta med serveringspersonalen för att säkerställa att varje beställning har rätt typer och mängder av sidorätter
  • Förbereda efterrätter och se till att alla speciella önskemål hanteras

Om din restaurang behöver anställa kockar så tveka in med att kontakta oss. Alla våra kockar som vi rekryterar eller bemannar har minst 3 års erfarenhet.